Hoi allemaal!

Het is even geleden sinds de laatste blog, het werd tijd! Er is veel gebeurd en de tijd gaat hier nog steeds ontzettend hard. Een van de dingen die veel impact heeft gehad de afgelopen tijd is het overlijden van mijn opa op 29 september jl. iedereen heel erg bedankt voor alle lieve berichten. Ik moet nog op veel berichten reageren, maar dat hoop ik na het schrijven van deze blog te doen.

Ondertussen ben ik samen met mijn buddy Jessie bijna aan het einde gekomen van onze duiklessen voor ons open water brevet. Zondag de 5e duik en volgende week donderdag een nachtduik. Nog even de theorie knallen en we kunnen zelfstandig aan de slag! Ondertussen hebben we ook aardig wat duikinstructeurs in onze kennissenkring zitten, dus we verwachten veel te gaan duiken in de weekenden.

Jessie & ik op 19m zondag 29 september

Het is vandaag vrijdag 11 oktober en ik ben zowaar vrij, een lang weekend! Gisteren was het Onafhankelijkheidsdag op Curaçao wat een nationale feestdag is, dus dan ben je vrij! Ik heb er maar gelijk een lang weekend van gemaakt. Vandaag is een admin-dag, dat houdt in veel aan de telefoon met Nederland, zaken die hier nog geregeld moeten worden aanpakken & Appjes bijwerken. Ik merk dat je hier een x in de 6 weken een dag moet nemen om je contacten te onderhouden want het schiet er zo bij in!  Ik zal een beetje de highlights van de afgelopen weken beschrijven in deze blog. De beste dag was toch wel Fuik You vorige week zondag. Twee keer per jaar is het fuik you, een feest in fuik baai waar iedereen naartoe gaat per boot & je daar massaal met zijn allen je opblaasartikelen in het water gooit, erin plonst en richting de DJ boot peddelt,wappert of hoe je er ook komt. Regel 1: Wat er ook gebeurd altijd je drankje boven water houden. Je kan dus wel voorstellen dat je niet snel vooruit gaat en je drankje gemixt wordt met plaatselijk wat zeewater. Het was een topdag en een voorproefje voor de beruchte fuikdag op 5 januari a.s. Dan is het echte feest.

Charmant, maar zie hier de struggle met het drinken boven water houden.

Feest, een terugkerend thema op Curaçao, dat is het eigenlijk elke dag, of je nu maandag met z’n allen uit eten gaat, of donderdag salsa danst in de Mundo Bizarro, er is ELKE dag wel wat te doen! En ja mensen ik ben nog steeds aan het werk! Gewoon als ieder ander, ik zei laatst wel tegen een vriendin: ‘Je bent hier net een wandelend zonnepaneel, je laadt al op als je buiten loopt’. Nachten van 5 uur slaap zijn hier LANG.

Laatst zijn we nog met een club richting klein Curaçao gegaan. We zouden een dagje gaan varen maar het water was zo rustig dat we konden doorpakken naar Klein Curaçao, het was heerlijk! Beetje bbqen, van de boot afspringen & in de avond weer met de voetjes in het zand!
Daarnaast zijn de afgelopen weekenden flink gevuld geweest met duiken! Morgen ga ik voor het eerst naar Westpunt. Langzaam ga ik me overgeven aan de toeristische plekken en hotspots (ja ik woon hier nu 2 maanden en ik heb er bijna nog geen een gezien). Maar er valt naast de toeristische dingen gewoon nog zoveel meer te doen!

Clubje naar Klein Curaçao, op de boot van Mitchell & Debrah

Wanneer ik naar Nederland kom dat weet ik nog niet, zodra ik iets weet dan horen jullie het snel! Maar dat het nog een paar maanden gaat duren is wel iets dat zeker is! Het is genieten hier, de beste stap die ik had kunnen maken. Ik heb nu ook mijn Sedula (Antilliaanse identiteitskaart!) vanaf nu ben ik een echt yu di Korsou ‘kind van Curaçao’ en zo voel ik me ook echt!

Hieronder wat foto’s van de afgelopen tijd!

Lunchen met Jessie bij Nultwintig na onze kappersbeurt. We hadden even een ‘expat-dag’
Mijn favoriete plekje in het huis, de porch!
Lekkerste spareribs ooit eet je bij Cafe ‘De Tijd’
Afscheid van Johannes, veel mensen gaan naar huis komende twee weken. Ik zal de komende jaren heel wat afscheidsfeestjes meemaken & de daarbij behorende etentjes en hoofdpijn de volgende dag.
Begaaien op een day-bed

Theodora & Leo verrassen met een welkom op Hato Airport. Heerlijk genoten van een avond uit eten & happy hour bij Chill. Heel fijn om jullie hier te hebben gehad!

Nu nog even wat vragen beantwoordt die ik van mijn moeder kreeg:

Is er een groot verschil tussen Sint Maarten en Curaçao?
In 2011 heb ik op Sint Maarten gewoond. Het grootste verschil is wel dat Sint Maarten veel kleiner is en dat het ook nog eens uit twee landen bestaat (Franse gedeelte en Nederlandse gedeelte). Curaçao is echt groot (ja echt) maar je komt elkaar wel echt overal tegen, wat ik juist heel leuk vind. Daarnaast is Curaçao een stuk minder groen, maar wel mooi! Grote verschil is ook dat ik toen 19 was en nu 28, je bent toch wat wijzer en je hebt meer te besteden. Het is allemaal iets minder studentikoos. Qua dingen doen is het wel hetzelfde en wordt en nog net zoveel gedanst & genoten als toen. Ik voel me weer net zo happy en vrij ook als toen, best feeling ever!

Wat zijn de verschillen tussen Curaçao en bijvoorbeeld Zanzibar en NZ?
Tja het is allemaal echt heel anders! Ik merk ook dat ik nu ingesteld ben om hier drie jaar te gaan wonen. Dan kijk je ook heel anders naar het leven wat je ergens hebt. Het is thuis, en in Nederland zal ik straks op ‘visite’ zijn. Moet je naar de huisarts, dan ga je hier. Moet een lamp gemaakt worden? Dat fix je hier, alles wat je doet of wat gedaan moet worden gebeurd op je eiland. Wat wel een terugkerend thema is, is dat het allemaal eilanden zijn. Zet mij op een eiland en ik geniet, als er maar zee in de buurt is.

Op Zanzibar hebben we gezien dat de kinderen daar in schooluniform naar school gaan, hoe is dat op Curaçao?
Omdat ik zelf geen kinderen heb zou ik het eerlijk gezegd niet weten. Ik zie ze wel eens in schooluniform maar of dat verplicht is? Dat durf ik niet te zeggen.

Op Sint Maarten waren we ooggetuigen hoe een begrafenis er daar aan toe gaat, met alle religieuze uitingen. Is Curaçao ook religieus? zijn er kerken?
Er zijn heel veel kerken en heel veel verschillende geloven! De kerken hier zijn prachtig en in allemaal felle kleuren, net zoals de huizen hier! Je wordt al vrolijk van het door de straten wandelen!

Tot zover een update!

Ik hou van jullie, dikke kus Irina

 

 

Pin It

6 Comments on Yu di Korsou

 1. Hi dushi!!
  Wat een zonnige blog weer .
  Veel beleefd, nooit saai…
  Begaaien op een daybed… Wat is dat??
  Vandaag over precies twee maanden mag je ons ophalen op Hato ❤️❤️❤️

  Succes met duiken!!!

  Dikke kus van M&P

 2. Op alle basisscholen dragen de leerlingen verplicht een schooluniform, elke school heeft eigen uniform. Op de middelbare scholen en vervolgopleidingen wordt het dragen van een school t-shirt in combinatie met lange (spijker)broek en dichte schoenen vereist,
  Het bezitten van een sedula maakt je geen YDK en 10 okt is geen onafhankelijkheidsdag, maar ‘Dia di Korsoú’ (sinds 10-10-‘10 is Curaçao een zelfstandig land binnen Het Rijk der Nederlanden).
  Overgrote meerderheid van bevolking is katholiek door jarenlange bezetting van Spanjaarden die Curaçao in 1499 hebben ‘ontdekt’.
  Tot op de dag van vandaag nog steeds (van oorsprong uit Portugal) veel mensen met joodse achtergrond en islamieten met Libanese roots.
  De bevolking van Curaçao bestaat inmiddels uit een bevolking van meer dan 70 verschillende nationaliteiten.
  Het echte Curaçao ontdek, ervaar en beleef je niet feestvierend met alleen mede Nederlanders op touristische plekken en evenementen en maakt je zeker nooit een YDK!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *